Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Dunakeszi tőzegláp Miért nem igaz az Auchan állítása?
Miért nem igaz az Auchan állítása? Nyomtatás E-mail
2010. február 20. szombat, 10:59
Share/Save/Bookmark

Az Auchan ma meglévő áruházától keletre fekvő teljes terület, ami az áruházlánc birtokában van, része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak, ezért nem beépíthető. Ez a védelem nem függ attól a kérdéstől, hogy természeti védettség alatt is áll-e a terület. A Dunakeszi Önkormányzat ezért alkotmánysértő módon sorolta Gazdasági-Kereskedelmi-Szolgáltató övezetbe.

 
Az Auchan egy 46 ezer négyzetméteres áruházépület építésére kapott engedélyt, ami a hozzá tartozó parkolókkal együtt a láp teljes területét elpusztítaná.

 

Az Auchan a Dunakeszi tisztított és tiszítatlan szennyvizét levezető Óceán árok nevű patakot a lápon átmenő nyomvonalra akarja terleni, hogy a lehető legnagyobb beépíthető területet nyerje. Az új nyomvonal kiépítése is óriási pusztítással járna, de emellett a szennyezett víz hamar tönkretenné a “maradék” lápot is.

Hamis az az állítás, amely szerint csak a terület egyötöde láp. Több szakvélemény igazolja, hogy a terület nagy része láp, amelyet szintén értékes pusztagyepek szakítanak meg. A láp fennmaradásához védőzóna szükséges, ami értelemszerűen szintén nem építhető be.

A területen korábban már több illegális beavatkozás is történt, amely a természeti értékek tönkretételét célozta, hogy a terület védelme megszűnjön, és értékesíteni lehessen. Az előző tulajdonos felszántotta az árvalányhajas, kékperjés láprétet, kivágta a fákat, vízelvezető árkokat ásatott. Az M0 körforgalmától az Auchanig vezető utat a láp egy részének elpusztítása árán építették, szabálysértő módon. Az út elbontására jogerős bírósági ítélet kötelezte a dunakeszi önkormányzatot.

 

 

----

További a témában: Dunakeszi láp

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design