Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> Dunakeszi tőzegláp Tőzegláp: válaszunk az áruházlánc vezetőjének
Tőzegláp: válaszunk az áruházlánc vezetőjének Nyomtatás E-mail
2009. december 21. hétfő, 08:38
Share/Save/Bookmark

Az Élőlánc Magyarországért és a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány válaszában reagált az Auchan Magyarország Kft. igazgatója, Jean-Paul Filliat 2009. december 16-i nyilatkozatára. Kifogásoljuk az áruházlánc félrevezető társadalmi felelősségvállalását, illetve összefoglaljuk elvárásainkat a beruházóval, valamint a Minisztériummal és a hatóságokkal szemben, új eljárásra szólítunk fel a természeti érték törvényes védelmének helyreállítása érdekében. 

 

Az Auchan Magyarország Kft igazgatója, Jean-Paul Filliat 2009. december 16-i nyilatkozatával kapcsolatban a következőket kívánjuk leszögezni.

 

 
- Félrevezető az az állítás, amely azt sugallja, hogy az Auchan Dunakeszin nem károsít meg hatóságilag védett területet, hiszen a természetvédelmi hatóság (véleményünk szerint törvénysértő módon!) törölte a tőzegláp védettségét. A kérdés nem az, hogy hatóságilag védett terület megkárosítására készül-e az Auchan, hanem az, hogy védelemre érdemes természeti értéket készül-e megsemmisíteni.
 
- Az előzőek ismeretében fenyegető az a kijelentés, amely szerint "a dunakeszi kereskedelmi park bővítésével kapcsolatos elképzelések is illeszkednek a törvényi lehetőségekhez, a szakhatósági elvárásokhoz", ugyanis a hatályban levő szabályozás szerint a terület beépíthető, ami megengedi a természeti értékek elpusztítását. A természeti értékekről az Auchannak a korábbi peres eljárások nyomán pontos információi vannak.
 
- Az Auchan Magyarország Kft igazgatója nyilatkozatában cinikus módon a következőket állítja: "Az Auchan társadalmi szerepvállalása összeférhetetlen azzal, hogy tudatosan tönkretegyen vagy megkárosítson egy védett területet", miközben közismert, hogy budaörsi áruházuk felépítésekor már elpusztítottak egy értékes lápot.
 
Alulírottak a következőket várjuk el:
 
- Az Auchan Magyarország Kft és ingatlanberuházó cége, az Immochan Kft ne folytassa beruházás-előkészítő tevékenységét, ameddig új szakhatósági vizsgálat nem történik, és a természetvédelmi főhatóság felül nem vizsgálja korábbi döntését. Itt kell felhívnunk a figyelmet arra, hogy az előzetes környezetvédelmi hatásvizsgálatra vonatkozó kérelmének visszavonása után, ezekben a napokban, december végén is folytatta a talajfúrásokat és az egyéb előkészítő munkákat az Immochan Kft.
 
- Kérjük a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget, valamint Dunakeszi Önkormányzatát, hogy indítsanak új eljárást, kezdeményezzék a terület természeti értékeinek felmérését és a Természet Védelméről szóló törvénynek megfelelően védelem alá helyezését.
 
- Nem azt kívánjuk elérni, hogy az Auchan elhalassza beruházását, hanem azt, hogy a terület legyen újra védett, ezért mindaddig folytatjuk tiltakozó megmozdulásainkat, ameddig nem történnek megfelelő lépések a tulajdonos és az illetékes hatóságok részéről.
 
Az Auchan Magyarország Kft igazgatója, Jean-Paul Filliat nyilatkozatából egyértelművé vált számunkra, hogy a dunakeszi láp fennmaradását továbbra is súlyosan veszélyeztetik az áruház terjeszkedési szándékai, ezért a továbbiakban erőteljesebb nyomást fogunk gyakorolni az Auchan Magyarország Kft-re, hogy véglegesen felhagyjon természetkárosító terveivel.
 
Dunakeszi, 2009. december 21.
 
Lányi András
Élőlánc Magyarországért, elnökségi tag
levelezési cím: 2422 Mezőfalva, Petőfi Sándor u. 4.
 
Kertész Károly
Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány, képviselő levelezési cím: 1098 Budapest, Toronyház u. 1.

----

További a témában: Dunakeszi láp

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design