Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>>
Közlemény a hantosi iskola ügyében Nyomtatás E-mail
2013. szeptember 02. hétfő, 12:27
Share/Save/Bookmark

Az Élőlánc Magyarországért 2. közleménye a Hantosi Iskola ügyében
Az Élőlánc Magyarországért elnöksége örömmel és megnyugvással értesült arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ  (KLIK) gyors és hathatós intézkedésének eredményeként a Hantosi Általános Iskola felső tagozata - az 5-6. évfolyam - az eddigi gyakorlatnak és a faluközösség akaratának megfelelően a 2013/14-es tanévtől továbbra is változatlan formában működik Hantoson.
Ez az eset újra felszínre hozta a kis települések iskoláinak gondjait, és rávilágított arra, hogy a kis települések sajátosságait figyelembe vevő törvényekre van szükség és arra, hogy az iskolák sorsáról legfőképpen a helyi közösségek hivatottak dönteni. Ehhez a falvak közösségeit meg kell erősíteni.
A gyermekek számának csökkenése egyenes következménye és jele a vidék leépülésének. Ez pedig elvezet napjaink legfontosabb kérdéséhez, a földhöz. Vidéken a föld  a megélhetés forrása. Ha ezt kihúzzák az ott élők alól, akkor jövedelem nélkül maradnak, megindul az elvándorlás a városokba, majd – munkalehetőség híján - tovább, külföldre. Ez a vándorlás lökött ki félmillió magyart Nyugat-Európába, azaz „mosogatni Londonba”. A folyamat megállításához a vidéki emberek sorsán kell fordítani. A jelen tendenciái súlyos bajokat jeleznek.
Az Élőlánc Magyarországért továbbra is  figyelemmel kíséri a kisiskolák sorsát, hiszen az jelzője a vidék állapotának.  Honlapunkon hamarosan közzétesszük  Gulyás János  dokumentumfilmjét az első „Élőlánc a kisiskolákért” mozgalomról.

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design