Letöltések

AZ ÖKOPÁRT

alapítva: 2005-ben
„Te magad légy a változás,
amelyet látni szeretnél!”

Hitvallásunk, az Élőlánc Credo


Földbirtok-politika:
Kié legyen a föld?

-----------------
Miért akarjuk megmenteni Kishantost?

>>> az atomenergiamentes Magyarországért "Ideje abbahagyni" – írta a korábbi vezérigazgató Paksról
"Ideje abbahagyni" – írta a korábbi vezérigazgató Paksról Nyomtatás E-mail
2011. október 10. hétfő, 20:17
Share/Save/Bookmark

A Paksi Atomerőmű korábbi vezetője kiborította korábbi munkatársait, mert a nyugalmazott mérnök leírta: Magyarországon be kell fejezni a nukleáris energiatermelést. A szakmán belülről ilyet nálunk még nem fogalmaztak meg. Szabó M. István cikke a HVG-ben.


A Polgári Szemle nem kifejezetten energetikai szaklap, ám évek óta rendszeresen közli Petz Ernőnek, a paksi atomerőmű nyugalmazott vezérigazgatójának e témakörben születő gondolatait, melyek nyilvánosan észlelhető reakciót eddig nemigen váltottak ki. A legfrissebb lapszámban megjelent "Mi van, ha mégsem igaz?" című írása azonban kiverte a biztosítékot. Az Energiapolitika 2000 Társulat például, ahol Petz alapító tag és korábban alelnök is volt, egyenesen egy MTI-hez eljuttatott közleményben határolódott el a szerzőtől.

Hogy mit írt Petz Ernő, az atomenergia-termelés egykori élharcosa, ami így felháborította eszmetársait? Ez utóbbival kapcsolatban érdemes Petzet pontosan idézni: "Az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy az atomerőművek építésével és üzemeltetésével az ember már a képességei határát kísérti, ezért jó lenne még idejében abbahagyni." Petz szerint ezt igazolják a biztonsági előírások, a betartatásukra léterhozott szervezetek, és ezt bizonyítják az erőművekben lévő többszörös biztonsági rendszerek. "Csak mindezekkel együtt lehet (?) garantálni a nukleáris biztonságot" – írja Petz, aki szerint az előírások és követelmények most Fukusima után újra szigorodni fognak. "Úgy gondolom, hogy a kockázat túl nagy, és haszontalan minden egyéb kockázattal az összehasonlítás" – összegez a paksi atomerőművet 1991 és 1994 között irányító Petz Ernő.

Hasonló megállapítást idehaza az atomenergetikai szakmán belülről még nem tett senki. A hvg.hu-nak nyilatkozó Kaderják Péter odáig jutott, hogy az atomerőmű építése állami beruházásként túl nagy kockázatot jelent, az energetikai államtitkár, Bencsik János szerint pedig a politikának egyelőre pusztán a paksi reaktorok üzemidő-hosszabbításáról kell gondolkodni, minden más nem aktuális.

Miközben a fukusimai katasztrófa óta Amerikától Franciaországig, Japántól Németországig jó néhány szakember, illetve elemző világgá kürtölt Petzéhez hasonló állásfoglalást, Magyarországon még az atomenergia jövőjéről sem nagyon alakult ki nyilvános diskurzus.

 

 

Képtár térkép

Joomla! Template by Red Evolution - Joomla Web Design